Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Τό αρχαίο Όρραον.

Ο οικισμός του αρχαίου Ορράου είναι χτισμένος πάνω σε έναν απότομο λόφο στις υπώρειες του Ξηροβουνίου Άρτας.
Το Αρχαίο Όρραον αποτελεί μια εντυπωσιακή αρχαία ακρόπολη των Μολοσσών. Ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. σε μια στρατηγική θέση (ύψωμα) πλησίον της Αρχαίας Αμβρακίας. Η ακρόπολη είναι οχυρωμένη με ισχυρό διπλό τείχος, το οποίο ενισχύουν τετράγωνοι πύργοι. Εντός των τειχών σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση ιδιωτικές κατοικίες και πιθανά ανάκτορα αξιωματούχων. 
Η ίδρυση και ο περιτοιχισμός του Ορράου πρέπει να έγινε επί του βασιλέως των Μολοσσών Αλκέτα Α΄ (385-370 π.Χ.) ή το αργότερο στο δεύτερο τέταρτο του 4ου αιώνος π.Χ. Η επιλογή της στρατηγικής αυτής θέσης από τους φιλόδοξους Μολοσσούς έγινε, αφενός για τον έλεγχο του εμπορικού διαύλου επικοινωνίας με τη Νότιο Ελλάδα και αφετέρου για τη φύλαξη του ζωτικής σημασίας για την άμυνα του κράτους τους στρατιωτικού περάσματος.
O Αλκέτας Α΄ ήταν Μολοσσός βασιλιάς της Ηπείρου, γιος του Θαρρύπα (ή Θάρυπου) και απέκτησε δύο παιδιά. Τον Αρρύβα, μετέπειτα παππού του Βασιλιά Πύρρου Α' της Ηπείρου, και τον Νεοπτόλεμο Β', μετέπειτα παππού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  

Το Όρραον είναι ο πιο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος του νομού Πρέβεζας μετά την αρχαία Κασσώπη. Η ξενάγηση αρχίζει με την είσοδο από την κεντρική πύλη των διπλών τειχών. Το ισχυρό διπλό τείχος, περιμέτρου 750 m., ενισχυμένο με θλάσεις και με πύργους, περιέκλειε ωοειδή έκταση 5,5 εκταρίων, με 100 περίπου σπίτια, εκτός από την απότομη και βραχώδη νότια πλευρά του λόφου, όπου δεν διατηρούνται ίχνη οχύρωσης. 
Ο πληθυσμός που συγκέντρωνε στην περίοδο της ακμής του υπολογίζεται σε 1.500 – 2.000 άτομα, κατά μία άποψη, ίσως όμως και μέχρι 5.000 – 10.000 άτομα αν ληφθούν υπ’ όψιν υπάρχουσες οικίες εκτός των τειχών, ερείπια των οποίων διακρίνονται αδρά. Στο εσωτερικό των τειχών διακρίνονται ίχνη δρόμων και κτίρια, που υποδηλώνουν πολεοδομική οργάνωση κατά το ευθύγραμμο γεωμετρικό σύστημα, με ένα συνήθως σπίτι σε κάθε νησίδα. 
Ορισμένα από αυτά τα κτίρια διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και έχουν ονομασθεί "Οικία Α", "Οικία Β", "Οικία Γ", "Οικία Δ" κλπ.
Ο οικισμός του αρχαίου Ορράου είναι χτισμένος πάνω σε έναν απότομο λόφο στις υπώρειες του Ξηροβουνίου, στα όρια του σημερινού οικισμού Γυμνοτόπου του πρώην Δήμου Ανωγείου του Νομού Πρέβεζας. 
Ο ειδικού φρουριακού χαρακτήρα οικισμός, που ήλεγχε τη διάβαση από τον Αμβρακικό κόλπο προς την κεντρική Ήπειρο, ιδρύθηκε από τους Μολοσσούς τον 4° αι. π.Χ. και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. 
Η δεξαμενή νερού
Η πλήρης εγκατάλειψή του συνδέεται με την ίδρυση της Νικόπολης, το 31 π.Χ., στην οποία υποχρεώθηκαν να συνοικισθούν οι κάτοικοί του. Ο Σ. Δάκαρης συσχέτιζε τη θέση της πόλης με μια ιστορική μαρτυρία του δεύτερου τρίτου του 4ου αιώνα π.Χ., βάσει της οποίας οι Μολοσσοί είχαν υπό τον έλεγχό τους στενή λωρίδα γης στα βόρεια της Αμβρακίας, η οποία τους επέτρεπε την πρόσβαση στον κόλπο. 
http://el.wikipedia.org/
Φωτογραφίες Κούσουλας Βαγγέλης.









Βορειοανατολικά η Κιάφα
Βόρεια πρός Πέντε Πηγάδια









Απο τις πρώτες πληροφορίες που πήρα χτές και είδα απο κοντά,το σημαντικό αυτό μνημείο το έχουν εγκαταλείψει στίς μέρες μας στήν τύχη του.Βλέπετε μήπως η οικονομική κρίση δεν φταίει πάλι και εδώ? Στήν δεξαμενή νερού που βρίσκεται στό σημείο χωριτηκότητας 480 κ.μ. εχουν πέσει μέσα πέτρες απο τά χαλάσματα στό δάπεδο που ειναι από όστρακα θαλάσσης,ενώ δίπλα το κονίαμα των πλευρικών τοίχων αντέχει χρόνια τώρα σέ άριστη κατάσταση.
Νότια προς Αμβρακικό Κόλπο
Οταν μπαίνουμε μέσα βλέπουμε τίς ενημερωτικές πλάκες για τό μνημείο να έχουν σβηστεί ή να λείπουν σε πολλά σημεία ενημέρωσης που υπήρχαν στόν όλο αρχαιολογικό χώρο.
Ακολουθούμε το δρόμο αριστερά της κύριας πύλης και μετά δεξιά ανεβαίνουμε στήν ακρόπολη οπου έχουμε πλήρη θέα,απο τό ψηλότερο σημείο της πρός τα τρία στενά περάσματα,Πέντε πηγάδια βόρεια,Κιάφα βορειοανατολικά,Αμβρακικός κόλπος νότια πρός τήν Άρτα σήμερα,Αρχαία Αμβρακία παλαιά.
Εδώ θα πρέπει αμμεσα να παρέμβει ο Δήμος,η Περιφέρεια Ηπείρου και οι διάφοροι τοπικοί φορείς με παρεμβάσεις στο υπουργείο να βρεθούν χρήματα να γίνει καθαριότητα τουλάχιστον εντός του χώρου και να αντικατασταθούν οι πλάκες ενημέρωσης γιά τούς επισκέπτες.
Τέλος να τονίσω εδώ οτι η Ιόνια Οδός που περνά ακριβώς από κάτω στα διακόσια μέτρα δέν μπορεί να βλάψει το μνημείο,αντίθετα θα γίνει ποιό εύκολα πιστεύω προσβάσιμο για τους τουρίστες με τό κόμβο που θα γίνει στόν Αμμότοπο.