Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τό πρόβλημα έλλειψης νερού παραμένει.



 Το πρόβλημα της έλλειψης νερού παραμένει στο χωριό μας και ας πέρασαν σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που λειτούργησε το πρώτο δίκτυο ύδρευσης & παροχής πόσιμου νερού.
Στην αρχή ήμασταν μια μικρή κοινότητα, αργότερα μεγαλώσαμε έγιναν νέα σπίτια, νέα νοικοκυριά οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και κάθε χρονιά κοντά στην θερινή περίοδο του καλοκαιριού που είμαστε πολλοί στο χωριό, όλοι θέλουμε και να ποτίζουμε καθημερινά τούς κήπους μας, έτσι η κατανάλωση αυξάνεται, το νερό δεν επαρκεί,αρχίζουν οι καθιερωμένες στείρες κουβέντες, οι γκρίνιες, τα παράπονα ότι δεν γίνεται τίποτα με την σωστή διαχείριση του νερού στο χωριό και δεν ξαναερχόμαστε καλοκαίρι εμείς λένε οι επισκέπτες χωριανοί μας πού έχουν κι ένα σπίτι εδώ, γιατί δεν έχει νερό το Κορφοβούνι.
Πέρασαν χρόνια και χρόνια υποσχέσεις και πάλι υποσχέσεις από τους πρώτους κοινοτάρχες και αργότερα δημάρχους έγιναν μεν μερικά έργα ύδρευσης, αλλά εξακολουθεί το βασικό αυτό πρόβλημα να παραμένει.
Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας τέσσερις βασικές πηγές τροφοδότησης πόσιμου νερού τής κεντρικής δεξαμενής που βρίσκεται στην θέση Αληβροχιά, όπου είναι και η ομώνυμη πρώτη πηγή και το πρώτο υδραγωγείο πού έστελνε το νερό πάνω στην παλαιά μικρή δεξαμενή ύδρευσης τού χωριού κοντά στην Παναγία.
Σήμερα έχουμε λοιπόν ακόμη τίς δύο γεωτρήσεις και την πηγή στην Διάκου πού τροφοδοτούν την δεξαμενή της Αληβροχιάς από όπου ή αντλία στέλνει τό νερό πάνω ψηλά στήν μεγάλη δεξαμενή στόν Άγιο Νικόλαο.Η νέα γεώτρηση που έγινε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Δρυώνας ενίσχυσε σημαντικά το δίκτυο.Η πρώτη γεώτρηση στο Μάρμαρο έχει τεθεί εκτός γιατί μετά από δεκαπέντε χρόνια έχουν κλείσει οι πόροι και θέλει καθάρισμα, φύσημα για να δούμε ξανά την ποσότητα νερού που μπορεί να μας δώσει στο 24ωρο.Το νερό της πηγής από την Διάκου δεν είναι καλής ποιότητας, με αποτέλεσμα να κρεμόμαστε από την γεώτρηση της Δρυώνας πού δουλεύει πολλές ώρες η αντλία καθημερινά.  Θα πρέπει νά τονίσω εδώ ότι σχεδόν όλο το χωριό δεν πίνει και δεν μαγειρεύει μέ νερό από την βρύση επειδή περιέχει αρκετά άλατα, έτσι αναγκαστικά οι περισσότεροι αγοράζουν εμφιαλωμένα μπουκάλια ή γεμίζουν & αγοράζουν νερό κάθε εβδομάδα απο το βυτίο της ιδιωτικής εταιρείας που περνάει στό χωριό μας.
 Βρισκόμαστε στο τέλος του μηνός Μαίου και βιώνουμε ήδη τα πρώτα προβλήματα έλλειψης νερού στις βρύσες μας.
Βλέπουμε καθημερινά χωριανούς να ποτίζουν τούς κήπους, τις πατάτες, τα φασόλια, να πέφτει γρήγορα η στάθμη της δεξαμενής, όταν τύχει να υπάρχει και κανένα σπάσιμο όπως αυτές τις ημέρες, αρχίζουν τα προβλήματα και τα παράπονα από αυτούς μάλιστα που κάνουν άσκοπη κατανάλωση νερού με τα συντριβάνια που δουλεύουν όλη νύχτα μέσα στους κήπους.
 Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κτηνοτροφία στο χωριό μας με τα ζώα να εξακολουθούν να ποτίζονται από το δίκτυο ύδρευσης γιατί οι περισσότερες δεξαμενές ποτίσματος που είναι στο βουνό δεν κρατάνε νερό, είναι τρύπιες, γιατί δεν φροντίζουν κάποιοι να τις επισκευάζουν και να τις συντηρούν όλα αυτά τα χρόνια βοηθώντας τούς κτηνοτρόφους και τό χωριό στην επάρκεια πόσιμου νερού.
Υπάρχουν αλήθεια ακόμα παροχές που δεν έχουν ρολόι να μετράει κατανάλωση, υπάρχουν αλήθεια άτομα που δεν πληρώνουν ή έχουν δύο και τρία ρολόγια, άλλοι πάλι έχουν by-pass παροχές να γεμίζουν τα βυτία και τις δεξαμενές με φλοτέρ τις νύχτες, έτσι αν αληθεύουν όλα αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε επάρκεια νερού τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες.
Τις επόμενες ημέρες μετά από την πιεστική παρέμβαση της νέας τοπικής αρχής, εγκρίθηκε από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης να κατασκευαστεί ένα μικρό έργο ύδρευσης, σε μια προσπάθεια να έχουν νερό πάνω στο κέντρο του χωριού τα σπίτια προς τον δρόμο για τον Προφήτη Ηλία και τα ψηλά σπίτια που έχουν μικρή υψομετρική διαφορά στάθμης με την νέα μεγάλη δεξαμενή στον Άγιο Νικόλαο.
 Θα ενωθεί στην διασταύρωση του Άι-Βλάση το δίκτυο νερού πού κατεβαίνει στον Έλατο απευθείας με νέο αγωγό που θα έρχεται από την κεντρική δεξαμενή, έτσι ώστε να ανέβει η πίεση στο υπάρχων δίκτυο, αλλά παράλληλα θα κρατήσουμε και την ελάχιστη στάθμη της δεξαμενής σε μεγαλύτερο ύψος.
Τέλος κάποια στιγμή ας το πάρουν απόφαση οι υπεύθυνοι να ληφθούν μέτρα ελέγχου της κατανάλωσης νερού, τα ρολόγια να είναι δίπλα στο δρόμο, στο κεντρικό δίκτυο και να προγραμματιστούν άμεσα από τον Δήμο μας νέες εφεδρικές γεωτρήσεις για πόσιμο νερό.