Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Καθαρισμός του δρόμου στον Πλάτανο απο κατολίσθηση

Εδώ και μια εβδομάδα έπεσαν μεγάλες πέτρες στην στροφή στον πλάτανο και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να φέρει ενα μηχάνημα να καθαρίσει το οδόστρωμα μια και ήταν πολύ επικίνδυνο πάνω στην στροφή να γίνει ατύχημα και ειδικά τήν νύχτα που έβρεχε συνεχώς.
Την πρωτοβουλία πήρε μόνος του ο συνδημότης   και χωριανός μας Βαρέλης Κώστας με το ατομικό μηχάνημα JCB και καθάρισε σήμερα το δρόμο όπως και λίγο ποιό κάτω στην διαδρομή προς τον Έλατο Κορφοβουνίου όπου υπήρχαν πέτρες πεσμένες στο οδόστρωμα.
Να ευχαριστήσουμε τον Κώστα για την εθελοντική του προσφορά εργασίας και ας ελπίσουμε να το καταλάβουν κάποτε οι τοπικοί άρχοντες ότι είναι απόντες από την ζωή στο χωριό και θα παίρνουμε μόνοι μας προσωπικές πρωτοβουλίες νά λύνουμε τα απλά καθημερινά μας προβλήματα.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Κατολίσθηση στον δρόμο εξόδου στην Παναγία

Ο δρόμος απο την εκκλησία της
Παναγίας πρός το κέντρο του χωριού που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα τις ημέρες που έχει αρκετή κίνηση για την διευκόλυνση εξόδου των οχημάτων,έκλεισε από βράχο που έπεσε λόγου και των ισχυρών βροχοπτώσεων που είχαμε τίς ημέρες αυτές.
Ας ελπίσουμε οτι ο Δήμος κάποια στιγμή που θα εχει σκαπτικό μηχάνημα στο χωριό να τον καθαρίσει και να υπάρχει πρόσβαση και από αυτή την πλευρά του δρόμου στην εκκλησία της Παναγίας.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ένα αξέχαστο & συγκινητικό QSO στο R7 Ιωαννίνων!

Σήμερα Κυριακή μεσημέρι οπως το συνηθίζω εδώ και χρόνια είχα την τύχη να ακούσω και να συμμετέχω σε ενα αξέχαστο και παράλληλα γεμάτο μέ δάκρυα συγκίνησης QSO.
Ήταν η στιγμή οταν δύο απο τους πρώτους έλληνες ραδιοερασιτέχνες ο SV1GS/2  & SV6EP που ειχαν 55 ολόκληρα χρόνια να μιλήσουν στον ραδιοερασιτεχνικό αέρα βρέθηκαν στο R7 Ιωαννίνων να συνομιλούν μεταξύ τους και πραγματικά μας συγκίνησαν όλους που είχαμε την τύχη να τούς ακούσουμε.
Ηταν οι παλαιές καλές εποχές του χόμπυ που θυμήθηκαν,οι αναφορές σε παλαιούς καλούς φίλους που είχαν,μηχανήματα που δούλευαν εκείνη την εποχή και πολλά άλλα.
Πραγματικά χάρηκα και συγκινήθηκα οταν τους άκουγα να τα λένε μεταξύ τους.
Να είστε πάντα καλά συνάδελφοι,το χόμπυ αυτό πρέπει να το αγαπάμε αληθινά,να παίρνουμε ώς παράδειγμα εσάς και μαθαίνουμε εμείς οι νεότεροι σήμερα.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Κορφοβούνι

Με την δοξολογία στον ιερό ναό & πολιούχο του χωριού μας Άγιο Γεώργιο Κορφοβουνίου  από τον εφημέριο πάτερ Γεώργιο,ξεκίνησε σήμερα ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου για το ιστορικό εκείνο “ΟΧΙ” απέναντι στους κατακτητές.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από την διευθύντρια τού Δημοτικού σχολείου και με λίγα λόγια και σταράτα,μας υπενθύμισε για την ημέρα εκείνη του 1940,ξημερώματα της 28ης Οκτώβρη το νόημα του "ΟΧΙ" για όλους εμάς τούς νεότερους σήμερα και όχι στην μακροσκελή αναφορά των ιστορικών γεγονότων της εποχής εκείνης,ένα μπράβο εκ μέρους μου.

Μετά στο ιερό χώρο του μνημείου των πεσόντων με την παρουσία πιστών,μαθητών του δημοτικού σχολείου & τού νηπιαγωγείου,έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του δήμου,την εθνική αντίσταση,την ένωση αναπήρων & θυμάτων πολέμου,πολιτιστικών συλλόγων,το δημοτικό σχολείο,το νηπιαγωγείο,ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και στο τέλος όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο.


                                      Υ.Γ.
Η τελευταία φωτογραφία έχει την σημασία της για μένα,τονίζει την αντίθεση ενός υπερήλικα αγωνιστή που καταθέτει στεφάνι και των νέων παιδιών που είναι το μέλλον τού τόπου μας από το δημοτικό & το νηπιαγωγείο.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Κορφοβούνι,ερημώνει μέρα με την μέρα!

Πλησιάζοντας στο τέλος του μήνα και κοντά στο τέλος του 2013 να κάνω μια μικρή ανασκόπηση όλων των έργων που έγιναν τους τελευταίους μήνες για την ανάπτυξη του χωριού αλλά και λύσεων σε θέματα που έχω επισημάνει από την ιστοσελίδα μου εδώ.Να ξεκινήσω με την πλατεία στο χωριό,τα φώτα άναψαν και πάλι στην πάνω νέα πλακόστρωτη πλατεία,με τους γλόμπους να λείπουν στα περισσότερα φωτιστικά σώματα,το σπασμένο φωτιστικό δεν αντικαταστάθηκε,στην κάτω πλατεία εικόνα διάλυσης,εκεί δεν ανάβει κανένα φωτιστικό!
Στην φωτογραφία δίπλα βλέπετε την σχετική πινακίδα  που εδώ και καιρό έβαλε ο δήμος μας,αλήθεια ποιος από εμάς την έχει προσέξει ή συμμορφώνετε ή ας μας πουν και επιτέλους ποιός έχει τον έλεγχο της νέας πλατείας.
Τώρα για την υπόθεση του αγροτικού ιατρείου καμία ενέργεια,"όσα πάνε-όσα έρθουνε",λέει η σοφία του λαού μας,ούτε τουαλέτα,ούτε πόσιμο νερό για την ιατρό και τις νοσηλεύτριες.
Στο γήπεδο τοποθετήθηκε ξανά η στάση του ΚΤΕΛ,είναι πολύ κοντά στο οδόστρωμα και επικίνδυνα κατά την γνώμη μου,δεν βλέπω να έριξαν το απαραίτητο τσιμεντένιο δάπεδο ακόμα κάτω.
Στην παιδική χαρά στον Έλατο (θέση Σπιάρα) έβαλαν επιτέλους βρύση,πόσους μήνες ζητούσαν λύση οι επισκέπτες του χώρου αυτού,αλλά και πόσο δύσκολο ήταν αυτό να γίνει,έλεος.
Ο δρόμος προς το κέντρο του χωριού το έχω επισημάνει εδώ και πολύ καιρό,θέλει συντήρηση και να λυθεί το πρόβλημα με τις πέτρες που πέφτουν συνεχώς.
Τα έργα στο βουνό απέναντι δεν ξεκίνησαν ακόμα,οι δρόμοι δασοπυρόσβεσης τα ίδια,χάρηκα και εγώ ότι θα πάω στα παλαιά λημέρια μου!
Κατ' άλλα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι ζυμώσεις,τα πηγαδάκια στα καφέ της πόλης είναι καθημερινά,ποιο πυκνά και χτες διαβάζω ένας ακόμα συνδημότης θέλει να γίνει δήμαρχος αυτού του μεγάλου διευρυμένου Δήμου Αρταίων.

Είναι αλήθεια  ένας μεγάλος δήμος με πολλά προβλήματα,πλέον με πολλά χωριά ενσωματωμένα,μικρούς οικισμούς,πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων,μια τεράστια έκταση,επίσης διανύουμε οικονομικές απρόβλεπτες δύσκολες συγκυρίες,αυτοί που θα έρθουν τώρα να διεκδικήσουν το δήμο θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά αν έχουν πραγματικά την δυνατότητα να προσφέρουν και όχι να τάζουν τώρα "λαγούς με πετραχήλια" και μετά τις εκλογές να τούς ψάχνουμε στην εκπομπή "φώς στο τούνελ"!

Λοιπόν αυτά τα λίγα για σήμερα τα χρόνια μου πολλά σε όλους τους επισκέπτες της σελίδας που γιορτάζουν αύριο του Αγίου Δημητρίου και για την Δευτέρα που γιορτάζουμε όλοι μας το ιστορικό "ΟΧΙ" ως έθνος,που στις μέρες μας έχει πολύ μεγαλύτερη αξία να το πούμε και απέναντι στους δανειστές μας επιτέλους.


Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Γιορτή κάστανου & τσίπουρου στην Ροδαυγή

Με μεγάλη επιτυχία έγινε σήμερα Κυριακή η γιορτή του κάστανου και τσίπουρου στην πανέμορφη Ροδαυγή Άρτας.

Ο κόσμος που βρέθηκε σήμερα εκεί ήταν πολύς,σε αυτό βέβαια βοήθησε ο πολύ καλός καιρός που δεν ήταν σίγουρα για τσίπουρα και κάστανα αλλά για τις κοντινές μας παραλίες.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Ροδαυγής με την συμμετοχή του συλλόγου γυναικών Ροδαυγής,τού πολιτιστικού συλλόγου Σουμεσίου και του συλλόγου φίλων του Άμμου. 
Συνδιοργανωτής ήταν όπως πάντα και επιβάλεται θα τόνιζα σε τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις ο Δήμος Άρτας.

Αυτήν την εποχή γίνεται πλακόστρωση των οδών εντός του οικισμού και τα αυτοκίνητα δεν κατέβαιναν στο κέντρο του χωριού από μια άποψη αυτό βοήθησε να μην έχουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα μέσα στους στενούς δρόμους του χωριού.
Όλοι οι επισκέπτες αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας πάνω στον κεντρικό δρόμο Άρτας-Ροδαυγής-Γέφυρα Πλάκας και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έκαναν ουρά χιλιομέτρων δεξιά & αριστερά τού δρόμου.
Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει ώστε ένα μικρό λεωφορείο να μεταφέρει τους επισκέπτες κάτω στο κέντρο του χωριού.

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο Δήμαρχος Άρτας,ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας κος Τσιρογιάννης ,αντιδήμαρχοι,δημοτικοί σύμβουλοι,οι βουλευτές Γιώργος Στύλιος,Χρήστος Γκόγκας,απο την περιφέρεια Βασίλης Ψαθάς,Γιάννης Κατέρης,Γιάννης Παππαγιάννης,ο πολιτευτής
Παύλος Στασινός,πρόεδροι συλλόγων του νομού και πολλοί επισκέπτες που έφτασαν σήμερα στην Ροδαυγή από πολλά μέρη της ελληνικής επικράτειας.
Στό χώρο υπήρχε τοπική Ροδαυγιώτικη παραδοσιακή κομπανία για την διασκέδαση των επισκεπτών.
Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Ροδαυγής,Χρήστος Σταύρου ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους παραγωγούς κάστανου, που μάζεψαν και πρόσφεραν τα κάστανα,για να τα απολαύσουν οι επισκέπτες δωρεάν.
Ευχαριστίες επίσης στους παραγωγούς τσίπουρου, που κι αυτοί πρόσφεραν δωρεάν το παραδοσιακό τσίπουρο, όπως επίσης και τον σύλλογο γυναικών του χωριού, που έφτιαξαν ωραίες χωριάτικες πίτες,οι οποίες μοιράστηκαν δωρεάν στους επισκέπτες.
Μετά τις προσφωνήσεις και τις ευχαριστίες του προέδρου του συλλόγου σε όσους βοήθησαν και εργάστηκαν για να γίνει αυτή η όμορφη εκδήλωση μπήκαν στο χορό όλοι οι επίσημοι που παραβρέθηκαν σήμερα εκεί.
Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα και ήταν μια ακόμη επιτυχημένη γιορτή,εκδήλωση των Ροδαυγητών για να προβάλουν το χωριό τους και τα τοπικά παραδοσιακά προιόντα της περιοχής τους.
Ας τα βλέπουμε και εμείς εδώ στο δικό μας χωριό και απλά μόνο να τους επαινούμε!
Και του χρόνου λοιπόν να ξαναβρεθούμε στο πανέμορφο και πράσινο αυτό χωριό,με καιρό που να ταιριάζει λίγο για τσίπουρα και κάστανα στην φωτιά.








Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Κορφοβούνι,βρίσκει λύσεις μόνο μέ εθελοντική εργασία!

Εδώ και καιρό έχω αναδείξει μερικά από τα καθημερινά μας προβλήματα στο χωριό.
Κανένα μέχρι σήμερα δεν βλέπω να έχει λυθεί ή έχει δρομολογηθεί κάποια λύση.
Εδώ λοιπόν ήρθε η ώρα νομίζω από μόνοι μας,εθελοντικά να προσφέρει ο καθένας όπως μπορεί.
Ένα βράδυ κουβεντιάζοντας με κατοίκους στο καφενείο λέω,πόσο κάνει μια βρύση να βάλουμε εκεί στον πλάτανο στην πλατεία που χάλασε εδώ και μήνες.
Κάνει γύρω στα 7-8 ευρώ καλής ποιότητας μας λέει ο Παναγιώτης Μπόσμος,υδραυλικός  στο επάγγελμα στο χωριό που ασχολείται με το αντικείμενο και την επισκευάζω δωρεάν εγώ,εθελοντικά δεν θέλω αμοιβή.
Ωραία λέμε πόσοι είμαστε 15-20 άτομα,από πενήντα λεπτά έρανο και το λύνουμε το οικονομικό πρόβλημα αγοράς της βρύσης.
Δεν χρειάζεται να γίνει έρανος για την αγορά βρύσης θα γίνει από εμένα προσφορά λέει ο Βασίλης Φώτης,επαγγελματίας σήμερα πού δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας ποτών.
Έτσι απλά και γρήγορα μπορεί να βρεθεί λύση και σε άλλα προβλήματα,αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον από όλους εμάς τους κατοίκους και να μην περιμένουμε να τα λύσουν οι άλλοι που δυστυχώς λένε κουβέντες του αέρα και κάνουν χρόνια τώρα,αόριστες υποσχέσεις.
Ας αποτελέσει αυτή η ενέργεια παράδειγμα και την αρχή για τις επόμενες κοινές μας πρωτοβουλίες στο χωριό!

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Κορφοβούνι,η εικόνα της πλατείας...!!!

Σήμερα θα σας δείξω μιά ακόμη άσχημη εικόνα στο χωριό μας.
Είναι η πλατεία πού πλακοστρώθηκε εδώ και τρία χρόνια περίπου με χρήματα που ήταν από τον Δήμο Βλαχέρνας,πριν γίνει η ένωσή μας με το σημερινό Δήμο Αρταίων.
Η μισή πλατεία είναι πλακόστρωτη με λευκή πέτρα της περιοχής μας και η άλλη μισή με άσφαλτο μπροστά από το δημοτικό σχολείο Κορφοβουνίου.
Έγινε το έργο αυτό της πλατείας,που πολλούς απασχόλησε αν θα γίνει όλη με πέτρα ή θα γίνει η μισή και άλλα παρατράγουδα εκείνη την περίοδο,τέλος πάντων έγινε όπως έγινε,σήμερα είναι αυτή και σε όποιον αρέσει,δεν γυρίζουμε ξανά πίσω να ασχοληθούμε.
Στο έργο αυτό εντάχθηκε και η τοποθέτηση φωτιστικών σε όλη την πλατεία,από τα οποία φωτιστικά δεν υπάρχει κανένα σήμερα που να μην είναι χαλασμένο.
Στα περισσότερα λείπουν οι γλόμποι που καλύπτουν τις λάμπες,σε άλλα λείπουν ή θα είναι σπασμένες οι λάμπες και τώρα τελευταία βρέθηκε να είναι πεσμένο,σπασμένο ένα φωτιστικό από τον κορμό του,πού εδώ και μέρες οι δασκάλες από ότι πληροφορήθηκα το κάλυψαν πρόχειρα,με τα καλώδια έξω,να χτυπήσει το ρεύμα κανέναν,να έχουμε άσχημα αποτελέσματα.
Με τα λουλούδια στα παρτέρια.αφήστε το να μην σας δείξω καλύτερα φωτογραφία,γιατί κατά τα άλλα είδα ότι ο δήμος μας είχε στην πλατεία,στην πόλη να φυτέψει αρκετά όμορφα λουλούδια την προηγούμενη Παρασκευή,εδώ στην δική μας πλατεία τίποτα από πράσινο.
Αυτές τις "όμορφες" εικόνες που σας αποτυπώνω σε φωτογραφίες,τι δείχνουν σε όλους εμάς; την πλήρη εγκατάλειψη,δεν νοιάζεται κανείς για το χωριό μας.
Είμαστε ένας δήμος ή δεν είμαστε ρωτάω τώρα εγώ;το ρωτώ αυτό γιατί είδα και άκουσα σε ένα πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο να αναφέρει ένας δημοτικός σύμβουλος έως πότε επιτέλους η πόλη θα πληρώνει τις κοινόχρηστες υπηρεσίες στα χωριά.
Με άλλα λόγια τι ήθελε να μας πει,οι υπηρεσίες του δήμου μας θα πρέπει να δουλεύουν μόνο για την πόλη και να ενδιαφέρονται μόνο για τις ανάγκες της πόλης;
Αλήθεια φίλε μου σύμβουλε και συνδημότη εδώ,τώρα παράδειγμα ποιος θα πρέπει να διορθώσει τα φωτιστικά στην πλατεία στο χωριό μου;στην πόλη είδα νέα πεζοδρόμια φτιάχνει ο δήμος και καλά κάνει δεν λέω εγώ όχι,αλλά δεν έχεις που να περάσεις από τα αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω,στους πεζόδρομους τα αυτοκίνητα ή τα μηχανάκια είναι περισσότερα από τους πεζούς ή και που να δείτε την ωραία εικόνα τώρα στο γεφύρι μας,στις καφετέριες εκεί,τα πεζοδρόμια δεν υπάρχουν πλέον,ούτε και οδόστρωμα μπροστά από τα μαγαζιά αυτά.
Εδώ στα χωριά υπάρχουν πολλά προβλήματα,ναι συμφωνώ,αλλά μην τα εγκαταλείψουμε τελείως στο έλεος του θεού.
Οι περισσότεροι είναι αγρότες στο χωριό,δεν έχουν ούτε δρόμο να πάνε στα χωράφια τους να μαζέψουν την σοδειά τους,άλλοι δεν έχουν δρόμο να πάει το ασθενοφόρο στο σπίτι τους να πάρει ένα ασθενή,σε ένα έκτακτο περιστατικό που θα τούς συμβεί.
Δύο λόγια ακόμα απο το χωριό μας,είδα οτι έγινε αποκατάσταση στο δρόμο,στην διασταύρωση προς το κέντρο του χωριού από την εταιρεία.
Ενδεικτικά υπενθυμίζω μερικά προβλήματα όπως με το αγροτικό ιατρείο καμία κίνηση δεν υπάρχει με τα απαραίτητα,τουαλέτα,πόσιμο νερό,με την βρύση στον πλάτανο ξανά τίποτα,δεν χρειάζεται,τι φωνάζεις ποιος να σε ακούσει,ο δρόμος που ανεβαίνει από την διασταύρωση προς το κέντρο,παντού πέτρες και ειδικά στην πρώτη στροφή πολύ επικίνδυνος το βράδυ.
Το μηχάνημα που ήταν για τον καθαρισμό δρόμων στο πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης εξακολουθεί να είναι εδώ σταθμευμένο και δεν ξέρω αν καθάρισε κάποιους δρόμους στο χωριό ή είναι ακόμα υπόλοιπα τμήματα στο πρόγραμμα καθαρισμού δρόμων και να φύγει.
Αυτά τα λίγα για σήμερα,εδώ είμαι μόνιμος κάτοικος να καταγράφω τα άσχημα και τα ωραία από το χωριό μας.







Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Όμορφες εικόνες απο το χωριό μας!



Μόνο στο χωριό εχεις την δυνατότητα να εχεις τέτοιες ομορφες εικόνες της φύσης!

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Κορφοβούνι,ιστορία,προοπτική ανάπτυξης

Τό κέντρο Κορφοβουνίου
Το χωριό παλαιά είχε σλάβικο όνομα όπως και τα περισσότερα στην περιοχή μας.
Το ονομά του ήταν Μπρένιτσα ή Μπρένιστα ή Μπρενίστα ή Μπρεσνίτσα.
Μετονομάστηκε το 1927 όπως και πολλά άλλα χωριά της περιοχής και πήρε το σημερινό όνομα Κορφοβούνι.
Το υψόμετρο στην πλατεία είναι γύρω στα 560 μέτρα.
Η οδική απόσταση από την πόλη της Άρτας είναι 14 χλμ.
Το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει πολύ μεγάλη έκταση 28,476 τ.χλμ περίπου και είναι πολύ αραιοκατοικημένο σε σχέση με την έκταση που καταλαμβάνει.
Οικισμοί του χωριού μας, (κέντρο) Κορφοβουνίου, Έλατος, Δάφνη, Δρυώνα, Ρουμάνια.
Όλο το ανατολικό κομμάτι του χωριού είναι παραλίμνιο με μοναδικές φυσικές ομορφιές κοντά στην λίμνη,με δύο οδικές προσβάσεις δύσκολες βέβαια,αλλά φτάνεις μέχρι στις όχθες της λίμνης.
Στην απογραφή του 1991 ειχε 1036 κάτοικους,του 2001 οι κάτοικοι που απογράφηκαν ήταν 910 (273 στο Κορφοβούνι, 45 η Δάφνη, 75 η Δρυώνα, 475 ο Έλατος, 42 τα Ρουμάνια).
Στην νέα απογραφή που έγινε το 2011 οι κάτοικοι που απογράφηκαν ήταν σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, 648 (159 στο Κορφοβούνι (κέντρο), Δάφνη 31, στον Έλατο 407, στην Δρυώνα 35, Ρουμάνια 16 κάτοικοι.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια στο χωριό μας δυστυχώς μειώθηκαν δραματικά.
Έχουμε το πολιούχο του χωριού Άγιο Γεώργιο που γιορτάζει 23 Απριλίου & ανάλογα πότε έχουμε Πάσχα,(κινητή εορτή).
Επίσης την εκκλησία του Αγίου Νικολάου & Αγίας Θεοδώρας που εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου και 11 Μαρτίου αντίστοιχα.
Υπάρχουν όμορφα εξωκλήσια,Προφήτης Ηλίας,Άγιος Χριστόφορος,Άγιος Αθανάσιος, έχουμε την ενορία της Δρυώνας με την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου που εορτάζει κάθε χρόνο 29 Ιουνίου και μάλιστα γίνεται πολύ καλό παραδοσιακό πανηγύρι.
Το καλοκαίρι 15 Αυγούστου γιορτάζει η νέα μας εκκλησία, Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε στην θέση που βρισκόταν η παλιά και είχε καεί όπως γνωρίζουμε όλοι μας.
Καγκελάρι 16 Αυγούστου,αυτό έμεινε μόνο ως πολιτιστική εκδήλωση του χωριού,όπου μπορούν να συμμετέχουν οι χωριανοί και επισκέπτες στον μεγάλο,τρανό χορό που γίνετε στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είναι αγρότες με κτήματα από ελιές στην ευρύτερη γύρω περιοχή,εκτός χωριού, Βλαχέρνα, Σκαμνιά, Πρόγονοι, αλλά και με κτήματα στο Χανόπουλο Άρτας από κλήρους και καλλιεργούν,καλαμπόκια και τρυφύλια.
Υπάρχει και κτηνοτροφία στο χωριό με εκτροφή αγελάδων ελευθέρας βοσκής,λίγα αιγοπρόβατα σε σχέση με τις παλιές καλές εποχές που όπως μας λένε οι παλαιοί το βουνό απέναντι που είχε πυκνή βλάστηση έφταναν  και τα πέντε χιλιάδες αιγοπρόβατα να βόσκουν.
Η λίμνη Πουρναρίου προσφέρεται για να ανάπτυξη της περιοχής μας,ψάρεμα,ήπιο αγροτουρισμό,όπως και η εξόρυξη από το βουνό της πλέον γνωστής πέτρας Κορφοβουνίου σε ολη την Ελλάδα.
Μιά προσπάθεια γίνεται τώρα με ιδιωτική επένδυση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών απέναντι  στο βουνό στην θέση πύργος,τσουγκρί,μήπως και ελπίζουμε να έχουμε κάποια βοήθεια ανάπτυξης στο χωριό με τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Το χωριό γενικά μπορούσε να αναπτυχθεί όταν έγινε αυτό το "καταραμένο" φράγμα που διέλυσε όλους τους οικισμούς στο ποτάμι,που είχαν πολλά κτήματα,αρδεύσιμα τα περισσότερα και μας σκόρπισε από εδώ και από εκεί.
Λάθη που τα πληρώνουμε ακόμη σήμερα βλέποντας ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν άνθρωποι με μυαλό ή εσκεμμένα δεν εκμεταλλεύτηκαν την δυνατότητα ανάπτυξης του χωριού.
Πέρασαν χρόνια έγιναν προσπάθειες ανάπτυξης από την εκάστοτε διοίκηση του χωριού που εκλεγόταν αλλά το χωριό όπως τόνισα στην αρχή έχει μεγάλη έκταση,πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων,σπίτια στους οικισμούς έρημα θα έλεγα,με πολύ δύσκολη οδική πρόσβαση.
Τα παράπονα όλα δικαιολογημένα των κατοίκων μέχρι και σήμερα που φτάσαμε στην πτώση της οικονομίας,στην περικοπή των έργων,την περικοπή των συντάξεων,η ανεργία καλπάζει,η ακρίβεια παραμένει όμως,οι κάτοικοι που είχαν πάει στις μεγάλες πόλεις επιστρέφουν για να περιορίσουν όσο το δυνατόν τα έξοδα τους.
Την όλη αυτή δραματική κατάσταση προσπαθούν να διαχειριστούν και οι δήμαρχοι με τους συνεργάτες τους στους νέους δήμους που προέκυψαν με το γνωστό σχέδιο "Καλλικράτης".
Τα νέα δεδομένα της κρίσης αναγκάζουν τους δήμους να στραφούν προς την κατεύθυνση ανακούφισης των πολιτών, που έχουν τώρα περισσότερη ανάγκη.
Έρχονται εκλογές τα πηγαδάκια,οι ανακοινώσεις,οι πολιτικές κόντρες άρχισαν φίλοι μου,γι' αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε νέους ανθρώπους,μόνιμους κατοίκους,που ζούνε,βιώνουν τα προβλήματα,που έχουν όρεξη για συλλογική δουλειά και βοήθεια στον τόπο τους.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Κορφοβούνι,αγροτικό ιατρείο

Φίλοι μου πρέπει να γράψω δύο λόγια & αυτή την φορά δυσάρεστα για την κατάσταση με το αγροτικό ιατρείο στο χωριό μας.
Ήρθε επιτέλους σήμερα και πάλι στο χωριό,μετά από μεγάλο διάστημα η αγροτική ιατρός με την βοηθό της νοσηλεύτρια,από το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Άρτας.
Τα προβλήματα πολλά,εξακολουθούν να υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια.Ο χώρος όπου στεγάζεται & λειτουργεί το αγροτικό ιατρείο μας είναι μια μικρή αίθουσα του πρώην κοινοτικού γραφείου Κορφοβουνίου.
Ο χώρος δεν είναι ότι το καλύτερο για την λειτουργικότητα και εξυπηρέτηση των κατοίκων του χωριού για μια απλή εξέταση ή συνταγογράφηση στα βιβλιάρια των επισκεπτών.
Δεν υπάρχει νιπτήρας με πόσιμο νερό να πλύνει τα χέρια του ή γιατρός αλλά δεν υπάρχει και τουαλέτα εδώ και χρόνια που υπήρχε και λειτουργούσε ως κοινοτικό γραφείο.
Μίλησα με την ιατρό σήμερα το πρωί και την βοηθό της και μου είπε ότι θα αναφέρει την όλη κατάσταση που βρήκε στον προιστάμενο  της και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την τουαλέτα και το πόσιμο νερό που δεν υπάρχουν & θα πρέπει να βρεθεί λύση σύντομα,διαφορετικά δεν το βλέπει να ξαναέρχεται.
Υπάρχει όλη η καλή διάθεση μού τόνισε από μέρος της για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και άλλες ημέρες της εβδομάδας όπως και η επίσκεψη στο σπίτι ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Το πρόβλημα σύνδεσης με το internet που υπήρχε σήμερα το πρωί λύθηκε αργότερα με την αντικατάσταση της κεραίας λήψης,που είχε καεί από κεραυνό στο διάστημα που δεν είχαμε αγροτικό γιατρό.
Αλήθεια αναρωτήθηκε κανείς γιατί για 3 μήνες ο προηγούμενος γιατρός δεν έγραφε συνταγές και πως λύθηκε το πρόβλημα του internet,ποιός πλήρωσε την κεραία,την εργασία,ποιός σήμερα πάλι εθελοντικά αντικατέστησε την κεραία για να συνταγογραφήσει η γιατρός;
Ωραία τα λόγια στην θεωρία,αλλά απο πράξεις,λύσεις τί γίνεται,τί κάνουμε ολοι εμείς;
Αυτό είναι ενα από τα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να ασχοληθούν οι τοπικοί άρχοντες και όχι να λέμε κουβέντες για να περνάει η ώρα.
Λύσεις εδώ και τώρα δημοτικοί σύμβουλοι από το χωριό μας και οποιος αλλος μπορεί να βοηθήσει,ζητούν οι κάτοικοι!

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Κορφοβούνι και θρησκευτικός τουρισμός

Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής τουριστικής κίνησης και αφορά την επίσκεψη σε θρησκευτικούς τόπους λατρείας, όπως μοναστήρια και εκκλησίες.
Στο χωριό μας υπήρχε και υπάρχει σήμερα σε κατάσταση εγκατάλειψης θα έλεγα ο ναός του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Θεοδώρας,που συναντάμε ανεβαίνοντας στο Κορφοβούνι και στην διασταύρωση στον Άγιο Βλάσιο πάμε προς τον οικισμό της Δρυώνας.
Μετά από 300 μέτρα περίπου συναντάμε δεξιά μας την Εκκλησία που αναφέρω και βλέπετε στις φωτογραφίες.
Η Εκκλησία φέρει πέτρινη επιγραφή στην πρόσοψη και προς την κάτω γωνία πάνω ανατολικά,ανακαινίσθηκε το 1871.
Είναι κτισμένη πάνω σε παλαιό ναό που ήταν και μοναστήρι όπως αναφέρει και ο Σεραφείμ Ξενόπουλος σε μια καταγραφή των εκκλησιών που έκανε στο βιβλίο του.
Στο ναό αυτό γράφουν πολλοί ιστορικοί ότι κρύφτηκε η Αγία Θεοδώρα μαζί με τον πρωτότοκο γιο της Νικηφόρο γύρω στο 1230 μέχρι και το 1236 περίπου οπότε επέστρεψε στην Άρτα.
Τα γεγονότα που έγιναν τότε με τον άνδρα της Μιχαήλ Β' Κομνηνό είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας και δεν θα πρέπει να μας απασχολούν.
Η παράδοση λέει ότι την Αγία Θεοδώρα την παρέδωσε στους αρτινούς ο παππάς στο χωριό μας τότε,μαζί με κατοίκους κοντά στην θέση που βρίσκεται σήμερα η βρύση της Δάφνης απέναντι από το γήπεδο.
Από το κέντρο του χωριού υπήρχε μονοπάτι που κατέβαινε δεξιά του δρόμου όπως πάμε σήμερα για την Τούρλα και έφτανε κάτω στην βρύση της Δάφνης.
Να αναφέρω εδώ κάτι σημαντικό που το γνωρίσω και προσωπικά ότι παλαιά ο εφημέριος Πάτερ Ιωάννης που είχαμε στο χωριό μας και δυστυχώς τον διώξαμε,είχε τον καημό και έψαχνε την εποχή εκείνη 1970-1980 μιλάω να βρει χρήματα να αναδείξει το μονοπάτι αυτό,να το κάνει βατό,να κάνει σκαλοπάτια όπου χρειάζονταν και να το ονομάσει φυσικά μονοπάτι της Αγίας Θεοδώρας.
Την εποχή αυτή ο ναός είχε πάρα πολλούς επισκέπτες που έρχονταν στην εκκλησία να κοιμηθούν το βράδυ και να κάνουν τάματα και παρακλήσεις.
Ανατολικά και κάτω βρίσκεται σήμερα η μεγάλη πέτρα όπου η Αγία Θεοδώρα είχε τον μικρό γιό της και τον νανούριζε.
Η πέτρα αυτή βρισκόταν αρχικά πάνω στο προαύλιο του ναού και ανατολικά προς τον γκρεμό.
Αυτή η πέτρα λένε κύλησε το 1951 πήγε και σταμάτησε κάτω στην θέση που είναι σήμερα.
Το μνημείο αυτό έχει εγκαταλειφθεί σήμερα στην τύχη του,έχουν γίνει ατυχείς παρεμβάσεις όπως η ανύψωση της στέγης,η τοποθέτηση αλουμινιένιας πόρτας στην κύρια μικρή είσοδο που δεν ταιριάζει με το μνημείο,η μη κάλυψη με σοβά του πρόσθετου τοίχου,τα θεμέλια από την πάνω δυτική πλευρά είναι τελείως έξω και κινδυνεύει να φύγει ο τοίχος.
Κάτι πρέπει να γίνει από μερους μας επιτέλους,να ξυπνήσουμε τους εκάστοτε "άρχοντες",προύχοντες του χωριού μας.
Να γίνει μια επιτροπή προτείνω εγώ από ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ανάδειξη του μνημείου,να κάνουμε παρέμβαση στον Δήμο μας,στην Περιφέρεια,στό υπουργείο πολιτισμού ή ακόμη σε κάποιο ιδιωτικό φορέα που θα μπορούσε να μας βοηθήσει ή ακόμη στην έσχατη περίπτωση με έρανο και δωρεές από χωριανούς,άλλους πιστούς που είναι στο εξωτερικό και θα ήθελαν να μας βοηθήσουν.
Να δώσουμε μια βοήθεια ανάδειξης του πολιτιστικού μνημείου και της ιστορίας του ναού αυτού.
Υπάρχουν σχετικά προγράμματα από το ΕΣΠΑ που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε,να συνταχθεί κάποια μελέτη για την χρηματοδότηση συντήρησης και ανάδειξης του εδώ πολιτιστικού μνημείου του χωριού μας.
Δυστυχώς ξαναλέω δεν έχουμε ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν συλλογικά,ομαδικά,μάχιμους διεκδικητές ανάδειξης του πολιτισμού στο χωριό μας.
Από λόγια έχουμε χορτάσει και το "εγώ κατόπιν των ενεργειών μου "σου έριξα τσιμέντο,άσφαλτο,νερό,θα εχεις λάμπα να βλέπουν το βράδυ οι κότες και τα πρόβατα,οι ιδιες στερεότυπες υποσχέσεις,ο χρόνος της τετραετίας περνάει κάθε φορά και ξανά μια από τα ίδια!
Γράφω το άρθρο αυτό να το διαβάσουν όλοι αυτοί που καθημερινά αναζητούν την τοπική ενημέρωση από το χωριό τους,ατομα που ειναι ανήσυχοι,προβληματισμένοι,ιδέες στα πρόγραμματα των υποψηφίων συμβούλων αύριο,εθελοντικές ομάδες μέ θρησκευτική ευαισθησία,τέλος πάντων εικάζω,προσδοκώ οτι μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή ίσως ένας να βάλει την μηχανή μπροστά και να βοηθήσει πραγματικά το Κορφοβούνι.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Κορφοβούνι, η πέτρινη βρύση στον πλάτανο,έλεος!



Οσοι ειμαστε μόνιμοι κάτοικοι στο Κορφοβούνι γνωρίζουμε οτι εδώ και χρόνια χτίστηκε με δωρεά της αδελφότητας Κορφοβουνιωτών Αθήνας μιά πέτρινη βρύση στον πλάτανο πίσω απο την πλατεία.
Η θέση της βρύσης ειναι σε λάθος σημείο,παρ' οτι ειναι και κάτω απο τον πλάτανο που εχει παχύ ισκιο το καλοκαίρι να καθήσει κάποιος στα πέτρινα πεζούλια να πιεί λίγο νερό και νά ξεκουραστεί.
Πέρασαν δέκα τρία χρόνια και δεν υπήρξε το παραμικρό ενδιαφέρον απο τους τοπικούς δημάρχους και συμβούλους να δώσουν ενα μικρό χρηματικό ποσό να διαμορφωθεί ο χώρος γύρω απο τον πλάτανο,να καθαριστεί ο χώρος από τα σκουπίδια που υπάρχουν ανάμεσα στο καφενείο και την βρύση,πίσω απο την βρύση,να στρώσουν πέντε πλάκες που δόξα το θεό εχουμε στο χωριό μας πολλές,να τοποθετήσουν ενα μικρό καλάθι για τα σκουπίδια.
Γιατί οταν πάμε σε διπλανά χωριά του νομού μας ή οσοι εχουμε ταξιδέψει στη υπόλοιπη χώρα βλέπουμε ομορφες διαμορφωμένες βρύσες τις κουβεντιάζουμε και λέμε τι ωραια ηταν εκεί στην βρύση που σταματήσαμε να ξεκουραστούμε.
Δέν εδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον στο παρελθόν, αλλά δεν δείχνουν και σήμερα που εδώ και ενα χρόνο η βρύση που ηταν στο σημείο χάλασε,δεν μπορούσες ουτε τα χέρια σου να πλύνεις,εσπασε αυτές τις ημέρες και διαλύθηκε τελείως.
'Ελεος,μας κάνετε ρεζίλι καθημερινά με τίς θεωρίες που λέτε στα καφενεία,τις δημοσιεύτε στις εφημερίδες,διαδίκτυο,αλλά να μην μπορείτε να δώσετε 2-5 ευρώ,να κάνετε μιά παρέμβαση για συντήρηση στην πέτρινη βρύση δίπλα στην πλατεία που παίζουν παιδιά ή ενας περαστικός θα χρειαστεί να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπο,να πλύνει τα χέρια του και να δροσιστεί λίγο.
Έλεος ξυπνήστε σας πήραμε χαμπάρι,νά τά μαζεύετε οσο ειναι νωρίς να πάτε σπίτι σας,δεν εχετε ιδέες,δέν εχετε όρεξη γιά κοινωνική προσφορά.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Γήπεδο Κορφοβουνίου

Το γήπεδο του χωριού μας που έχει την δική του ιστορία εδώ και χρόνια,όταν φτάσαμε στο σημείο να έχουμε γήπεδο και να μην υπάρχει ομάδα.
Η ομάδα ξεκίνησε και πάλι να παίζει στο τοπικό πρωτάθλημα και πέρυσι ανέβηκε στην Α' κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.
Υπάρχει ενα σοβαρό πρόβλημα τώρα με τον αγωνιστικό χώρο δεν έχει χλοοτάπητα και ή ομάδα μας θα πρέπει να μετακινείτε στο γήπεδο της Γραμμενίτσας να παίζει τα παιχνίδια στην έδρα της.
Ο δήμος μας μετά από πιέσεις που δέχονταν από τους παράγοντες της ομάδας,σήμερα είδαμε να κάνει επιτέλους το πρώτο βήμα.
Η τεχνική υπηρεσία του δήμου παρουσία του αντιδημάρχου Δημήτρη Κέφη,με μικρό
σκαπτικό μηχάνημα έκανε τομές στον αγωνιστικό χώρο για να δουν το υπέδαφος,την απορροφητικότητα του νερού,να γίνει η σχετική μελέτη που απαιτείται και να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση διαμόρφωσης του γηπέδου μας με φυσικό χλοοτάπητα.
Ας ευχηθούμε του χρόνου να έχουμε καινούργιο γήπεδο,να αγωνιζόμαστε στο χωριό μας γιατί διαφορετικά με τα οικονομικά προβλήματα της εποχής μας,δεν βλέπω να έχουμε ούτε ομάδα ποδοσφαίρου.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Διάνοιξη δασικού δρόμου Διάκου-Αγνάντιο-Σμίξη

Στo πλαίσιο κατασκευής αντιπυρικών ζωνών η Περιφερειακή ενότητα Άρτας ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου: 
ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ – ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ «ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ – ΠΛΑΚΑΝΙΔΑ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» (2+605 ΧΙΛ) & «ΔΙΑΚΟΣ – ΑΓΝΑΝΤΙΟ – ΣΜΙΞΗ» (1+600 ΧΙΛ) » ΣΤΟ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝ. ΣΥΝ.Δ.Σ.Δ.Χ. ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ.
Α) «Πλατανάκια-Πλακανίδα –Προφήτης Ηλίας» µήκους 2+605 χιλ. 
Η χάραξη ξεκινάει από υπάρχοντα δασικό δρόµο «Κορφοβούνι – ∆ρυώνα» και συγκεκριµένα
από τη θέση «Πλατανάκια» µε ανοδική πορεία 7 % δια µέσου δάσους Αείφυλλων – 
Πλατύφυλλων φτάνει στον αυχένα «Πλακανίδα». Στη συνέχεια µε ανοδική πορεία 6 % δια µέσω δάσους Αείφυλλων - Πλατύφυλλων φτάνει στη θέση Προφήτης Ηλίας όπου ενώνεται µε τον υπάρχοντα δασικό δρόµο «Κορφοβούνι – Προφήτης Ηλίας». 
• Β) «∆ιάκος - Αγνάντιο – Σµίξη» µήκους 1+600 χιλ. 
Διάκου 
Η χάραξη ξεκινάει από υπάρχοντα δασικό δρόµο «∆ιάκος – Υδραγωγείο» και συγκεκριµένα από τη θέση «∆ιάκος» και µε καθοδική πορεία -3% δια µέσου δάσους Αείφυλλων – Πλατύφυλλων φτάνει στον αυχένα «Αγνάντιο». Στην συνέχεια µε καθοδική πορεία -6% δια µέσω δάσους Αείφυλλων –Πλατύφυλλων φτάνει στη θέση «Σµίξη» όπου υπάρχει η Τεχνητή Λίµνη Πουρναρίου.
Αναφέρω το έργο αυτό καθαρά για συναισθηματικούς λόγους,γιατί εκεί στο βάθος της λίμνης γεννήθηκα,μεγάλωσα,περπάτησα το μονοπάτι-δρόμο χρόνια,τώρα όταν γίνει η διάνοιξη του δασικού αυτού δρόμου θα μου δοθεί η ευκαιρία να φτάσω κοντά στα μέρη αυτά αν και δεν υπάρχει σήμερα κάτι από το πατρικό μου σπίτι.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ηλιοβασίλεμα στην "Πρόγονοι" Βλαχέρνας

Στή θέση που είναι η εκκλησία του Κοσμά του Αιτωλού μπορείς να απολαύσεις 
το καταπληκτικό αυτό ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να χάνεται στα βάθη του Ιουνίου !